Zverejnené 23.10.2017,

Dostať kvalitné knihy do väčšieho povedomia čitateľskej verejnosti je snahou Miestnej knižnice Petržalka už niekoľko rokov. V roku 2016 sa v Petržalke konali Dni detskej knihy, plné stretnutí s autormi a ilustrátormi, ktorí získali jedno z prestížnych ocenení – Najkrajšia a najlepšia kniha.

V záujme podpory a prezentácie kvalitných kníh, chce Miestna knižnica Petržalka zviditeľniť knihy ocenené v súťaži Najlepšie a najkrajšie detské knihy. Víťazné knihy sú označené na obaloch piktogramom v červenej alebo modrej farbe, vďaka ktorému každé dieťa alebo rodič zistí, že danú knihu sa oplatí zobrať do ruky a prečítať.

Súťaž vznikla ešte v roku 1990 v záujme podpory vydávania výtvarne hodnotných kníh, v roku 1991 sa rozšírila o kategóriu najlepších detských kníh, ktoré sú hodnotené z literárnej stránky. Organizátormi súťaže sú BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY. Knihy pre deti a mládež, ktoré vydávajú slovenské vydavateľstvá sa každý štvrťrok dostanú pod odborné hodnotenie poroty. Výtvarná porota vyberá najkrajšie knihy a literárna porota najlepšie knihy. Verejnosť sa tak už takmer 30 rokov môže stretávať s hodnotnými knihami.