Zverejnené 30.12.2009,
V utorok 4.12. v CC Centre  sme sa  stretli  s významným slovenskym spisovateľom a najmä dramatikom Viliamom Klimáčkom (známym aj z divadla GUnaGU) a jeho novou knihou Satanove dcéry – mytus o padlych anjeloch. Uviedol ho ďalší znalec literatúry Jozef "Dado" Nagy, známy z literárnych stretutí rádia Twist, Viva atď. Pán Klimáček uviedol svoju novú knihu, prečítal svoju obľúbenú časť a potom sa  Dadom Nagym aj s poslucháčmi rozprával, nie iba, o literatúre.Vstup bol voľný.

Viliam Klimáček            

Satanove dcéry

Mýtus o padlých anjeloch

 

Satanove dcéry sú moderný mýtus o padlých anjeloch. Rozpráva ho potomok pozemského muža a padlého anjela, plod človečieho semena a Satanovej dcéry – extrémne tlstý muž Tony, nešťastná, citlivá osobnosť. Tony je všedný „obor“ dneška, plného tlstých, zo stresu sa prejedajúcich ľudí. Svoju matku nikdy nepoznal. Otec mu zomrel na psychiatrii. Celý život písal tajnú knihu, pre ktorú sa prestal starať o rodinu. Jedného dňa Tonyho navštívi stará žena a prinúti ho nájsť otcovu knihu, ktorá je kdesi skrytá. Žena je Satanova dcéra – padlý anjel. Tonyho matka vedie nekonečnú vojnu s anjelmi, ktorí ničia tajné knihy po celom svete. Padlí anjeli už tisícročia zámerne milujú smrteľníkov a tí píšu o ľudstve pravdivé knihy, ktoré sa zhromažďujú vo veži, spájajúcej nebo so zemou.

 

VILIAM KLIMÁČEK sa narodil 14. septembra 1958 v Trenčíne. Po vyštudovaní Lekárskej fakulty UK pracoval ako chirurg a anesteziológ na Klinike kardiovaskulárnej chirurgie. Po deviatich rokoch zanechal lekársku prax a venuje sa len divadlu. Žije v Bratislave.
Vydal romány Panic v podzemí (1997), Váňa Krutov (1999) a Naďa má čas (2002), poviedky Ďalekohladenie (1991), rozprávky Noha k nohe (1996), zbierky poézie Až po uši (1988), Zdravotní knížka pro vojáky základní služby (1991), Karamelky (1992) a divadelné texty Mária Sabína (1998). Kniha Remix GUnaGU (2000) získala Výročnú cenu Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska, V. Klimáček je jej zostavovateľom a spoluautorom niektorych uverejnených hier. Jeho posledným románom je Námestie kozmonautov, s ktorým zvíťazil v literárnej súťaži Román 2006 Slovak Telekom.
Je päťnásobným držiteľom prestížnej ceny Alfreda Radoka za najlepšiu českú a slovenskú hru roka. Od roku 1985 je umeleckým šéfom GUnaGU, v ktorom aj režíruje a príležitostne hrá. Pre Slovenské národné divadlo napísal a režíroval hry Demokrati a Karpatská horká. Píše aj pre rozhlas a televíziu. Pôsobí v metapopovej formácii Big Bastard Beat Band of Bratislava.