Zverejnené 28.11.2010,

Pokrivené mapy sveta v knižnici na Prokofievovej ul.

Miestna knižnica Petržalka, pobočka na Prokofievovej ul. v piatok 19.11. ukončila výstavu – o tom ako sa líšia jednotlivé krajiny podľa kritérií chudoby, vody a jej spotreby, spotreby energie, vzdelania, zdravia a ekológie.
Výstava mala tvar siedmych veľkých panelov s farebnými mapami – s tzv. kartogramami , napriek zložitému názvu veľmi ľahko pochopiteľnými. Každá mapa sa venovala jednej téme, a tak ľahko bolo vidieť v ktorom štáte daný jav jednoznačne prevažuje, alebo je úplne okrajový. Bolo vidieť ako súvisí výška HDP s detskou úmrtnosťou, vzdelanie populácie s detskou prácou či rúbanie pralesov s konzumáciou.
Výstava bola otvorená v čase otváracích hodín pobočky a prístupná aj pre nečlenov knižnice, žiadne vstupné sa nevyberalo. Táto výstava už bola umiestnená na niektorých základných a stredných školách Petržalky, teraz je sprístupnená aj verejnosti. Podklady pre výstavu poskytla česká Společnost o Fair Trade, (popisky k mapám sú preto v českom jazyku) a mapy boli vytvorené v rámci projektu Worldmapper.org.
Celú výstavu si môžete pozrieť aj web-e :

 http://www.svetvnakupnimkosiku.cz/data/files/0_nahledy_komplet.pdf