Zverejnené 17.08.2018,

Naša knižnica sa počas týchto prázdnin pripojila do spoločného celoslovenského projektu Prečítané leto, ktoré organizuje o. z. Čítajme si spolu, kníhkupectvo Martinus a o. z. Úlet s knihou. Prečítané leto znamená prázdniny, v ktorých každý týždeň prináša hry a tipy na dobré knihy. Aj petržalskej knižnici záleží na tom, aby deti čítali a aby im počas prázdnin nezleniveli hlavičky, a preto im knihovníčky pripravujú každý týždeň nové inšpiratívne knihy na čítanie.

Okrem spoločného čítania kníh v knižnici čítame toto leto aj v nemocnici. Knihovníčky v spolupráci s Martinus a s n. o. Deťom s rakovinou navštevujú detskú kliniku univerzitnej nemocnice na Kramároch a deťom, ktoré sú v starostlivosti tunajších lekárov prinášajú čítanie priamo na oddelenie. V priebehu deviatich týždňov prázdnin predstavuje tím petržalskej knižnice i tím Martinus deťom nové krásne knihy, z ktorých si čítajú a zapájajú ich do jednoduchých tvorivých aktivít na rôzne témy. Počas týždňa O okuliaroch si čítali z kníh Mach a Šebestová či Harry Potter a vyrábali si okuliare s farebnými sklíčkami; počas týždňa O listoch čítali z kníh Pošta pre tigra, Kvak a Čľup či 14-14. Spoločne potom vyrábali obálky a písali listy, pečiatkovali, vystrihovali a maľovali.

Vieme, že čítanie prináša množstvo benefitov. Trénuje pozornosť, zlepšuje pamäť, myslenie, uvoľňuje napätie a stres, zlepšuje náladu. Najdôležitejším a najkrajším benefitom je ale pri spoločnom čítaní blízkosť dvoch ľudí. Jeden, ktorý dáva, druhý ktorý prijíma. Pretože aj čítanie môže byť darom, ktorý si môžeme odovzdávať.  Prostredníctvom čítania, hier a tvorivých aktivít tak pomáhajú naše knihovníčky lepšie zvládnuť detským pacientom čas strávený v nemocnici. Knihovníkom na oplátku prinášajú tieto návštevy pocit užitočnosti, dobre vykonanej práce, nové skúsenosti a v prípade knižnice aj nových priateľov.

Čítanie s deťmi bude pokračovať až do konca prázdnin a na deti čakajú ešte témy napríklad o odvahe alebo o meste.