Zverejnené 15.10.2019,

Média ako zdroj informácií skrývajú v sebe aj množstvo nástrah. S cieľom udržať pozornosť diváka pri obrazovkách alebo používateľa na webových stránkach predkladajú tragické, šokujúce, emocionálne podfarbené informácie, často aj informácie klamlivé a podvodné. Mnohé konšpiračné online média, ktoré sú podľa súčasných zákonov nepostihnuteľné, podsúvajú popri overených informáciach nepravdy a dezinformácie. Ich cieľom je v ľuďoch vyvolať strach a manipulovať ich mienku.

O tom, aké spravodajstvo a ktoré webové stránky sú nebezpečné a čo je pre ne charakteristické  (správa nemá autora, chýba vyjadrenie protistrany, používajú manipulačné obrázky, nálepkujú a útočia na ľudí) prišiel do pobočky Prokofievova prednášať projektový koordinátor z Transparency International Slovensko Michal Piško.

V súčasnej dobe existujú aj stránky a ľudia, ktorí sa snažia falošné a zavádzajúce správy vyvracať. Odporúčame navštíviť Konšpirátori (databáza stránok s neserióznym obsahom) alebo Demagóg (overujú výroky politikov).