Zverejnené 27.04.2020,

Ako to s deťmi momentálne zvládate?
Ponúkame vám niekoľko titulov z oblasti výchovy na témy ako zvládať súrodencov, tolerantná výchova alebo tiež školská zrelosť dieťaťa a nástrahy internetu. Všetkých rodičov určite poteší titul Líný rodič.

Výber pripravila naša knihovníčka Gabriela Matlovičová z pobočky Lietavská 16.

 

Hodgkinson, Tom: Líný rodič. lenošením a nečinností k lepšímu rodičovství

Tiež máte pocit, že ste sa stali otrokmi svojich detí? Z prehnane zanieteného rodičovstva však vedie cesta von. Existuje jednoduché riešenie, ktoré váš život urobí jednoduchším a finančne menej náročným, život vašich detí urobí radostnejším a naviac vám pomôže vychovať deti šťastné a sebestačné. Toto riešenie autor knihy nazýva „líné rodičovství“ a jeho mantra znie jednoducho: „Nechte je být.“ Lenivý rodič je totiž dobrý rodič.

Bednářová, JiřinaŠkolní zralost

Školská zrelosť je schopnosť dieťaťa prispôsobiť sa nárokom, ktoré na ne kladie škola, resp. školské vyučovanie. Je to taký stav telesného a psychosociálneho vývoja, kedy je dieťa primerane fyzicky aj psychicky disponovaný pre požadovaný výkon v škole a kedy samo zažíva pocit uspokojenia zo zvládania úloh, ktoré sú na ne kladené.

Filliozat, Isabelle: Pořád jen provokuje

Autorka vás na konkrétnych situáciách zoznámi s myšlienkovými pochodmi a reakciami detského mozgu. Sústreďuje sa na to, čo sa deje v hlavách našich detí, a na odpovede, ktorými môžeme reagovať na ich správanie a najmä na ich potreby. Učí, ako správne nastaviť hranice, posilňovať vzájomnú dôveru, ako deti postupne učiť osamostatneniu. Empatický prístup k dieťaťu v rámci pozitívneho rodičovstva znamená viac šťastia v každodennom rodinnom živote, pretože krik, hádka, pohlavok, trest alebo odseknutie nás od detí vzďaľuje.

Skládalová, Markéta: Jak na to? O rodičovství, dětech a výchově

Viete, prečo nefungujú vo výchove tresty, kam môže viesť vyčerpanie z materskej dovolenky alebo ako nakladať s emóciami? Ako na súrodeneckú rivalitu, detský strach či agresivitu? Ako zvládnuť obdobie vzdoru či nástup do škôlky? Aké vety deťom hovoriť, aby z nich vyrástli úspešní ľudia a naopak aké slová vymazať z rodičovského slovníka? Inšpirácia pre rodičov i všetkých ostatných, ktorí premýšľajú o tom, čo a ako robiť či zmeniť, aby prežívali výchovu aj život s deťmi vo väčšej pohode.

Robin Kova: Kdo vydrží, vyhraje

Termín „Grit“ má – aspoň v anglosaských krajinách – dobre našliapnuté stáť sa slovom roka. O čo ide? V základe o to, že stále viac ľudí si uvedomuje, že príliš liberálna výchova založená na permanentnom chválení neprináša úplne najlepšie výsledky. Máme tu dnes dve generácie, ktoré nedokážu prekonávať prekážky, ktoré akýkoľvek neúspech odradí a pre ktoré výraz „tvrdá práca“ je niečo ako sprosté slovo. Práve vytrvalosť, úsilie a tvrdá práca, ktorá nie je ani cool, ani sexy, je presne to, čo zase prichádza do módy. Zamestnávatelia, rodičia, odborníci i politici skrátka prichádzajú k názoru, ktorý ešte pred päťdesiatimi rokmi nikoho ani nenapadlo spochybňovať: že bez pevné vôle a odhodlania to v živote nefunguje. Grit (angl. odhodlanie, pevná vôle, guráž) znamená návrat k starým dobrým hodnotám a táto kniha je vynikajúcim sprievodcom na ceste k znovu nájdeniu vytrvalosti, vôle a odolnosti.

Kopsová, Kamila: Ako sa krotí tiger. Knižka pre deti, rodičov i pedagógov

Vitajte v škole krotiteľov tigrov! Táto škola je vhodná skutočne pre všetkých, pre deti aj dospelých, pediatrov, pedagógov a rodičov. Lekcie vychádzajú rýdzo z praktických skúseností kvalifikovaných krotiteľov s praxou, preto nejde o žiadne teoretizovanie. V niekoľkých lekciách sa naučíte zaobchádzať s tigrami, chápať ich, rozumieť im a spolupracovať s nimi. Pokiaľ zvládnete aspoň jednu lekciu, uvidíte, že sa život vo vašej rodine môže veľmi príjemne zmeniť. Pokiaľ sa dostanete až na koniec, tak zaručene svojho tigra skrotíte a uvidíte, že aj tiger môže byť priateľský

Markéta Skládalová: Sourozenci – o spravedlivé výchově

Pomôžte svojim deťom spolupracovať a pomáhať si! V tejto knihe nájdete odpovede na otázky, ktoré si asi ako každý rodič dvoch a viac detí zaručene dávate. Navyše sa dozviete aj mnoho ďalšieho. Ako pripraviť staršie dieťa na príchod súrodenca, ako pomôcť deťom s ich emóciami, súrodeneckou žiarlivosťou, rivalitou a nenávisťou, riešenie súrodeneckých konfliktov, ako podporovať zdravé vzťahy medzi deťmi, spájanie dvoch rodín, vzťahy nevlastných súrodencov, výchova chlapcov versus výchova dievča, tresty a odmeny…

Markhamová, Laura: Aha! Rodičovství-sourozenci. Jak zabránit sporům mezi sourozenci a vychovat z nich přátele na celý život

Známa doktorka, autorka úspešnej knihy sa zaoberá súrodeneckými vzťahmi. Poskytuje jednoduché, ale účinné návody, ako pomôcť deťom zvládať emócie, vyjadrovať svoje potreby a samostatne riešiť spory. Vďaka jednoduchým postupom by deti mali byť schopné vytvoriť si medzi sebou láskyplné puto a vedieť dobre vychádzať s druhými.

Dočekal, Daniel: Bezpečnosť dětí na Internetu. Rádce zodpovědného rodiče

Tento sprievodca obsahuje desať tematických okruhov – ťažkostí, ktoré sa týkajú každého užívateľa počítača či mobilného telefónu s prístupom na Internet. Nájdete v ňom skutočné príbehy zo života a reálnej situácie. Poskytuje praktické rady: ako problémom predísť a ako ich riešiť, ak nastanú. Odporúča postupy a návody, kontakty na pomáhajúce pracovisko, tipy na vhodný softvér, odkazy na ďalšie zdroje informácií.