Zverejnené 22.09.2021,

„Máme dôkaz, že dobré skutky sa dejú

Takto znie motto dobrovoľníkov a organizátorov Týždňa dobrovoľníctva. Tradičná celoslovenská akcia, ktorú organizujú  jednotlivé krajské dobrovoľnícke centrá nesie so sebou posolstvo  dobrých skutkov, nezištnej pomoci a solidarity.

Petržalská knižnica v spolupráci s Dobrovoľníckou skupinou Vŕba, ktorej koordinátorkou je Lucia Kralovičová už viac, ako desať rokov každoročne podporuje Týždeň dobrovoľníctva na Onkologickom ústave Sv. Alžbety, Heydukova v Bratislave.

Dnes sme priniesli a odovzdali 200 pekných, no prebytočných, vyradených kníh, ktoré pomôžu spríjemniť a skrátiť pacientom, rodinám alebo ich známym dlhú dobu čakania… Vďaka knihe sa môžu dostať na úplne iné miesto, do iného, možno lepšieho sveta …  čítaním môžu na chvíľu zabudnúť, zažiť príjemné pocity a pritom sa stále nachádzať v čakárni. Tí, čo majú chuť a radi čítajú si knižnicu, nájdu.

„Pacienti, ktorí prichádzajú do Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave na vyšetrenia, či aplikáciu chemoterapie, strávia v nemocnici často aj celé dopoludnie. Myslím si, že im veľmi dobre padne zobrať si knihu, či časopis a spríjemniť si čakanie“, hovorí Lucia Kralovičová koordinátorka dobrovoľníkov z Dobrovoľníckej skupiny Vŕba.

Lucia Královičová je svojej práci oddaná, počas rokov spolupráce sme nadviazali úprimné priateľské vzťahy. „Práca koordinátorky v Dobrovoľníckej skupine Vŕba pre mňa znamená zabezpečovanie služieb laickej psychosociálnej podpory pre onkologických pacientov, ktorú vnímam ako vysoko potrebnú a zmysluplnú. Preťaženosť zdravotníckeho personálu, nedáva veľmi priestor venovať pacientovi čas nad rámec možností a ponúkať sprevádzanie. Poskytnúť priestor pre rozhovor, alebo si pacienta vypočuť čím žije, čo práve prežíva, zahrať si karty, alebo ponúknuť knihu, či ponúknuť čakajúcim pacientom pred ambulanciami kávu, alebo čaj. Všetko toto považujeme za akýsi nadštandart, ale ja si myslím, že práve toto je veľmi dôležité pre zlepšenie kvality samotnej liečby. Napĺňa ma fakt, že koordinujem fungovanie niečoho, čo je hlboko ľudské, krásne a dôležité. Taktiež vnímam, že samotní dobrovoľníci sú činnosťou v prospech pacientov obohatení a pomáha to ich osobnostnému rastu.“

Hospitalizovaným pacientom ponúka službu „mobilná knižnica“, kedy dobrovoľník prichádza s knihami priamo k pacientom na lôžkach do nemocničných izieb. Takže niektoré knihy, ktoré nám Petržalská knižnica venuje, ponúkame aj pacientom hospitalizovaným. Aj títo pacienti majú o knihy záujem, pretože je proste fajn, skrátiť si dlhý pobyt v nemocnici – knihou.