Zverejnené 07.09.2016, Pre dospelých Seniori

Tento týždeň, v piatok 9. septembra si pripomenieme pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Aj Bratislava mala svoj pracovný koncentračný tábor. Malý, roztrúsený, ale mala. V Petržalke, ktorá bola vtedy súčasťou nacistického Nemecka a na pár rokov sa nazývala Engerau.
Na jeseň 1944, keď už boli sovietske vojská na slovenských hraniciach, rozhodlo sa nemecké velenie vybudovať juhovýchodnú líniu zákopov a opevnení okolo Bratislavy.Na prelome novembra a decembra roku 1944 sa nemecké velenie rozhodlo vybudovať zákopy, ktoré mali slúžiť ako zábrana pred prichádzajúcimi sovietskimi vojskami. Preto boli zriadené pracovné tábory na ich výstavbu, kde sústredili ľudí z Budapešti, ale aj z iných maďarských regiónov.
O tragickej histórii petržalských táborov nám prišli porozprávať vzácny hostia, etnologička a sociologička Monika Vrzgulová a riaditeľ Židovského komunitného múzea v Bratislave Maroš Borský, ktorí boli súčasťou tímu, ktorý skúmal a pripravil výstavu Engerau – zabudnutý príbeh Petržalky, ktorá bola od konca mája do októbra 2015 prístupná v Židovskom komunitnom múzeu v Bratislave.
Na petržalskom cintoríne stojí pamätník 497 obetiam týchto táborov, ktoré boli roztrúsené po celej Petržalke.
Prednáška bola doplnením sprievodných programov, ktoré petržalská knižnica už od roku 2013 organizuje v rámci projektu
Taká bola Petržalka, ktorým každý rok oslovujeme stovky žiakov, študentov aj širokú verejnosť.