03.08.2023 17,30-19,00h.

Pre mládež
V spolupráci s Vydavateľstvom Slovart a Metropolitným inštitútom Bratislava vás pozývame na stretnutie s debutujúcou autorkou Young Adult a New Adult literatúry Barbarou Zmuškovou.
Stretnutie sa uskutoční v novom dočasnom pavilóne, s názvom “ Miesto pre deti“, ktorým metropolitný inštitút Bratislava oživuje počas letných prázdnin verejné priestranstvo pred Základnou školou na Černyševského 8 v Petržalke.
Barbara Zmušková napísala prvú knihu už ako pätnásťročná. Príbeh o tínedžeroch so superschopnosťami situovala do postapokalyptického sveta. Knihu Život v Kocke písala autorka s mentorskou podporou Evy Borušovičovej. Jej konzultácie a redakčná spolupráca pri príprave textov pomohli Barbare Zmuškovej vytvoriť román s neľahkou témou. Je o tom, ako sa dá žiť po veľkom previnení či po pocite fatálneho zlyhania, ktoré si v sebe živíme.
Vierka už mala študovať právo, riešiť skúšky a vyzdobovať internát vianočnými svetielkami. Miesto toho žije v ubytovni pre bezdomovcov, v ktorej visia na oknách koberce. Je s tým úplne stotožnená. Po tom, čo urobila v ten august, si nič iné ani nezaslúži. V Kocke býva so šestnásťročným Lajterom, ktorý z domu odišiel, lebo mu rodičia nedovolili nosiť mejkap. Organizuje ples, ktorý má všetkým dokázať, že sa v nich oboch zmýlili. Vierka sa však bojí stretnúť duchov minulosti, aj keď ju psychologička presviedča, že ju už nemôžu súdiť. Tak prečo sa súdi sama?
Román rozpráva aj o náročných témach vzťahov rodičov a detí, o túžbe nájsť samého seba a o odpustení (si).